Acai bowls recepten

Acai bowls, hoe maak je de beste?

Acai bowls, hoe maak je de beste?

Acai bowls zijn Nederland aan het veroveren. Op social media komen de mooiste plaatjes voorbij en wordt er gestreden voor de eerste plaats in de “waar eet je de beste Acai bowl” kanalen.

Maar wat is een Acai bowl eigenlijk precies, hoe maakt je er een en hoe maak je de beste!

Acai is een palmbes uit de amazone. Het vruchtvlees is in verse vorm alleen als bevroren puree verkrijgbaar, omdat de bes na het plukken snel verwerkt dient te worden.  Doordat het puree bevroren is, kun je er een bowl van maken in de blender. Een Acai bowl is als het goed is niks meer dan gepureerd bevroren vruchtvlees van Acai .

De naam “Acai bowl” is afkomstig van het Braziliaanse “Acai na tigela” wat letterlijk “Acai uit een kom” betekent. Door de populariteit van de Acai bowl in Amerika, is deze naam overgenomen in Nederland. Acaikom klinkt ook niet zo cool natuurlijk.

Hoe maak je een Acai Bowl: 

Benodigdheden:

  • 200 g bevroren Acai
  • 100 g verse banaan
  • Naar smaak: Guarana siroop / Agave siroop / Honing ( of geen zoetstof natuurlijk )
  • Een goede blender

Bereiding:

Doe de banaan en zoetstof in de blender en mix tot een vloeistof. Voeg daarna de 200 g Acai toe en mix tot een gladde dikke ijsachtige massa en serveer in een bowl.

Topping:

Gebruikelijke toppings zijn:

  • zelf gemaakte granola
  • plakjes banaan
  • plakjes aardbei
  • verschillende superfood

Hoe maak je de beste Acai bowl: 

Omdat Acai het hoofdbestanddeel van de bowl is, moet je starten met goede Acai. Check eerst of je Acai geen suiker, guarana, water, guargom of erger bevat. Het beste is om 100% pure Acai te nemen. Indien mogelijk is biologische Acai nog beter. Indien je suiker of guarana in je Acai wilt, kun je dat altijd beter zelf toevoegen. Als het al is voorgemengd, is dat vaak gedaan om de slechte kwaliteit Acai te maskeren.

De kleur van de Acai zegt ook veel over de droogmaterie. Hoe donkerder de Acai, hoe hoger de droogmaterie. Droogmaterie staat voor de hoeveelheid droogstof in de Acai. Het verwijderen van het vruchtvlees van de Acaipit is een ingewikkeld proces. De laag vruchtvlees om de pit is ongeveer 1 tot 2 mm dik en nog stroperiger dan een krent. De bessen worden in een trechter tegen elkaar gerold, om het vruchtvlees eraf te krijgen. Dit moet met water worden verwijderd en er is daarom altijd een klein beetje water in Acaipuree aanwezig. Het proces is zeer ingewikkeld als je het goed wilt doen. Het vereist F1-precisie in de techniek, als je dit wilt optimaliseren. Dit is de reden dat er enorm kwaliteitsverschil is onder de verschillende purees.

Het is goed mogelijk dat een bowl met goede Acai 2 x zoveel Acai bevat als de ander bowl, met hetzelfde recept en minder goede acai. Check daarom je Acaimerk bij je dealer 😉

Topping: 

Eten doe je ook met je ogen. De topping bepaalt onder andere de totale ervaring, net als een goede latte art een cappuccino in waarde kan doen stijgen.

Volg ons op social media om de ontwikkelingen van de acai bowls te volgen en stuur ons je creaties!

Ik ben benieuwd,

Groetjes Joost Snel

 

 

1 gedachte op “Acai bowls, hoe maak je de beste?”

  1. Thnx voor deze info. Dat wist ik niet. Ik krijg altijd van die zoete acai en dat klopt idd niet. Gelukkig hebben jullie goede acai zonder suiker. Mooi werk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *