Acai Smoothie recept

Goede voornemens: doe wat je eigenlijk wilt en “hack” je gewoontes!

Goede voornemens: doe wat je eigenlijk wilt en “hack” je gewoontes!

Heb je goede voornemens / plannen ga je er helemaal voor in een opwelling van motivatie maar ebt het altijd snel weer weg?
Heb je dan achteraf het gevoel dat je een te grote stap hebt gemaakt en was het toch een beetje teveel gedoe?

Toen ik begon met Acai in de Benelux in 2006 ging ik er ook gemakshalve van uit dat iedereen die iets gezonds wil gemakkelijk de “Acai” lifestyle ging adopteren. Maar nee!

In de jaren die erop volgende ben ik met vallen en opstaan gaan analyseren waarom. Daarnaast bestudeerde ik aankoop impulsen binnen de horeca en ben ik deze al jaren aan het bewegen naar health food marketing. Maar daarover vertel ik een andere keer meer.

In de jaren 2006 tot 2017 is er heel veel gebeurd op het gebied van voedingswaarde bewustzijn, gezonde voeding en ook ongezonde voedingsbewustzijn. We hebben kapers op de kust zien komen en gaan tijdens de superfood hype (2012-2014), de terecht kritische mensen en de onterecht kritische mensen. Maar: In deze constante beweging richting transparantie, groeiende persoonlijke kennis over gezondheid en voeding bleef in mijn ogen de grote veranderingen in het persoonlijke voedingspatroon van de meerderheid flink achter.

Door me te begeven in food marketing, onderzoeken door te pluizen, branche cijfers te volgen en me te blijven verbazen over de kloof tussen wat mensen willen en doen kwam ik tot een simpel inzicht.

1. De wereld wordt steeds transparanter en de persoonlijke kennis en zelfbewustzijn blijft toenemen.
2. Door technische ontwikkelingen, welvaart neemt conveniënce of gemak toe / de overhand.

Het zijn precies deze twee ontwikkelingen die kunstig worden gekaapt door de voedingsmiddelen industrie (en andere) om er flink de kantje van af te open. Producten worden ontwikkeld op 2: impuls en conveniënce maar maar worden verpakt of verkocht als een ontwikkeling richting 1: natuurlijk, goed voor je lijf, gezond, stoer, verjongend, goed voor je kinderen, ect ect ect

We weten allemaal dat zelf je eten maken van verse onbewerkte producten de enige manier is om echt goed voedsel binnen te krijgen. Maar we geloven maar al te graag dat dat houdbare sapje, biologische koekje of broodje bij het pompstation goed voor je zijn.

Als je echt iets willen veranderen is mijn eerste tip: minder ongezond is ook gezond. Daarna: verander niet alles tegelijk en maak een analyse van wat je wilt veranderen. Voor de continuïteit is conveniënce of gemak essentieel voor succes.

Voor een definitieve adaptatie van een nieuwe gewoonte is +/- 6 maanden nodig. Daarna is wordt het pas ongemakkelijk of voelt het onvertrouwd als je er weer mee stopt.
Ik zal de komende tijd slimme tips met jullie gaan delen om smoothies en een groei in groenten en fruit inname gemakkelijk in je dagelijkse patroon te krijgen.

In deze blog een simpele oplossing hoe je in 1 keer aan minimaal 2 stuks fruit per dag komt. Elke dag, ongeacht je agenda, twee linker handen of gebrek aan discipline.

Een zelfgemaakte verse smoothie to go zonder blender!

De fruit purees van Acai Benelux zijn na het plukken gepureerd en daarna direct ingevroren. Bij het ontdooien smelten deze naar een makkelijk te mixen puree. Hierdoor is een blender dus te vervangen voor geduld.

1. Misschien heb je er al een, en doe jezelf er anders een plezier mee en koop een willekeurige shakerbottle (bijvoorbeeld hier: https://www.bodyenfitshop.nl/lifestyle/fitness-artikelen/shakebekers/) Deze bekers hebben zo’n metalen balletje erin dus daar kan je goed mee mixen maar een Dopper kan natuurlijk ook.
2. Zorg dat je fruitpuree in huis hebt. Het is handig om verschillende fruitsoorten in huis te halen en je recepten af te wisselen voor maximaal gezondheid effect en plezier.
3. Snij ’s ochtends de puree in 4 stukjes en doe deze in de beker met jouw favoriete sap, water of wat je aan vloeistof wilt. Dop er op en in de tas. Na een uur of anderhalf is de puree volledig gesmolten.
4. Op het moment dat je er iets van wilt drinken hoef je slechts even te schudden en je zelf gemaakte verse smoothie is klaar.

  • Als je er ’s ochtends bij het naar buiten rennen mee wilt beginnen in plaats van een boterham raad ik aan om de ingrediënten ’s avonds al in de beker te doen en deze klaar te zetten in de koelkast.
  • Wanneer je bijvoorbeeld meer proteïne wilt toevoegen aan je dieet kan je er een schep hennep proteïne of rijstproteine bij doen. Dan is de blender bottle (met shakerbal er in) wel aan te raden ten opzichte van een gewone waterfles.
  • Mocht je de denken dat fruitsuikers niet goed zijn omdat je suikerspiegel er op reageert: deze smoothie is geen sap maar heel fruit met de vezels. Mocht je de invloed op de suikerspiegel nog meer willen beperken kan ik je aanraden een theelepel lijnzaadolie toe te voegen aan je smoothie.

Deze smoothie bevat afhankelijk van jou recept 100 tot 200 gram vers fruit en je kan hem drinken wanneer het jou uitkomt. Daarnaast is hij super lekker omdat de fruitsoorten rijp zijn geplukt direct zijn geurend en ingevroren. Hierdoor heb je dus de volledige voedingswaarde van het moment van plukken en optimale smaken.

Ik zou het leuk vinden als jullie je ervaringen of reacties met ons willen delen en share de blog met je vrienden 😉

Thnx en bedankt.
Gr Joost

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *